top of page

Početnica

ATEIZAM

Pričajmo o ateizmu! Budući da živimo u kulturi smrti Boga, možda nam je značajnije znati podvrste ateizma od tipova religija.

Ateizam bi sa starogrčkog doslovno prevele.i kao 'bez boga' ili bezboštvo. Premda nam često djeluje da je povijest civilizacije usko vezana uz povijest religija, ateizma je vjerojatno star koliko i teizam, no ateisti.kinje su dugo bili marginalizirana društvena skupina - barem što se Zapada tiče. Istočne religije češće su prisvajale neke ateističke ideje - poput hinduističkog ateizma ili taoizma. Ateizam se kod nas polako emancipira od 18. stoljeća, a danas stoji dosta dobro, sa sve većim brojem osoba koje se deklariraju kao ateisti.kinje.

Ne postoji jedan način da osoba bude religiozna/duhovna, pa tako niti jedan način na koji može biti ateist.kina. Primjerice, pastoralna konstitucija Drugog vatikanskog koncila Gaudium et Spes, navodi čak osam podtipova ateizma. 

Mi ćemo ipak slijediti jednu jednostavniju podjelu ateizma na četiri tipa:

1) Ireligioznost. Osoba koja je ireligiozna, ne smatra religiju važnim dijelom svog života, što idealno pokazuje nesudjelovanjem u vjerskom životu zajednice. Ireligiozne osobe mogu, ali i ne moraju biti vjernici.e u duhovnu dimenziju postojanja. 

Ireligiozan može biti, primjerice stric Štef, stara komunjara koja pljune svaki put kad prođe pored crkve, no misli da mu se prijateljica iz djetinjstva reinkarnirala u susjedovom pesu. 

2) Nevjera. Osoba ne vjeruje u Boga, božanstava, energiju, višu silu - you name it. Ovi tipovi ateista.kinja 'vjeri u nadnaravno' često suprotstavljaju 'vjeru u znanost' - odnosno, smatraju da je vjera atavizam koji je povijesno nastao zbog nedostatka znanstvenih argumenata koji  bi objasnili svijet, postojanje i ostalo. 

Nevjerna može biti, primjerice queer susjeda Vanja, koja se nakon tri pive voli raspravljati o nepostojanju Boga osim ako nije šabat, koji ipak eto obilježava. 

3) Agnosticizam. On je pokatkad naveden kao zasebna kategorija, no praktično agnostici.kinje su ateisti.kinje. Osoba koja je agnostik.kinja nije sigurna postoje li božanstva, prvi pokretač ili duhovni svijet, ali se s time ne zamara puno jer - to nam je nepoznato, van dosega našeg znanja o svijetu. 

Agnostik može biti, primjerice zubar Filip, koji se krstio 'za svaki slučaj', no stvarno nije siguran ima li smisla tratiti život na vjeru u nedokazivo. 

4) Protestni ateizam. Osoba je ateist.kinja iz protesta prema duhovnosti, religiji ili Bogu koji se koriste kao opravdanje za nasilje i nejednakost.

Protestna ateistkinja je Mary Daly, feministička teologinja koja se obratila na ateizam zbog teškog položaja žena u svijetu, religiji i duhovnost, uvidjevši da nema emancipacije u postojećim misaonim/praktičnim strukturama.

Pišite mi u čemu se pronalazite!

Blog neposlušne teologinje 2.jpg
bottom of page