top of page

Herstory

BAUBO

Za Baubo sam prvi sam puta čula u feminističkim krugovima kao ful mlada studentica, od pametnih žena koje su čitale Helene Cixous. Osim kod nje, ova vulgarna boginja spominje se u Homerskim himnama, Nietzscheovoj Radosnoj znanosti i kod ranokršćanskog pisca Klementa Aleksandrijskog. Od Baubo nam danas ostaje stari prosti mit i njegove interpretacije te nekoliko figurica ćelave vulve na nogama. 

Terracotta_Baubo_figurine-removebg-preview.png

Mit o Baubo ide otprilike ovako: Demetra je lutala pustom Zemljom očajna zbog gubitka kćeri Perzefone, koju je oteo i prisilio na brak (nazovimo stvari svojim imenom!) Had, bog podzemlja. Svi iz ekipe pokušavaju utješiti Demy, no baš im i ne uspijeva. Nenajavljeno, u posjet joj dolazi boginja Baubo. Dvije žene počinju razgovarati. Baubo je možda stara, ali je duhovita i britka! Vidjevši da se Demetra sve više otvara, podiže suknju pred njenim licem. Demetra gleda i odgovara dugim i srčanim trbušnim smijehom. Od Demetrinog smijeha otvara se, treperi i buja zemlja. Perzefona izlazi iz podzemlja te ju od tada Demetra i Had dijele pola-pola, što nije baš zdravo - no nadajmo se da je PerPer u nekom trenutku života otišla na psihoterapiju.

 

No zašto nam se sviđa priča o lascivnoj starici čije flešanje genitalija nije učinjeno uz consent? I što je uopće ispod Baubine suknje?

1) Mora da ste čule.i za onu dobru staru patrijarhalnu uzrečicu 'žene ne mogu biti duhovite'. Smijeh je u ovoj priči prikazan, ne samo izazvan humorom i anasyrmom starije žene, već i kao znak iscijeljena. Mit je poziv na žensku solidarnost, podršku i prijateljstvo koje razaraju muški autoritet. Smijeh je u toj jednadžbi bitan faktor - jer se može stvoriti samo na sigurnom mjestu. Neki izvori drže da su se u antici žene kroz određene religijske rituale šalile, smijale i rugale, što ih je spajalo u zajednicu. Smijeh je svet!

2) Drugi izvori na koje sam naišla nude lezbijsku interpretaciju mita, čitajući kemiju između Demy i Baubo kao erotsku. Kako je Baubo mudra, seksualno oslobođena i vesela boginja, nije mi teško zamisliti je kao lezbijsku ikonu panteona. Na žalost, ne mogu naći dovoljno informacija koje bi podržale ovu tezu. Ipak, spomenut ću na ovom mjestu da su Eleuzinske misterije i drugi antički obredi na kojima se štovala Baubo bili vezani uz seksualnost, doduše u službi plodnosti - dizale su se suknje, izrađivale genitalije iz tijesta, a i menstruiralo se po zemlji.

3) Posljednja zanimljiva teorija - možda u Baubo postoji nešto transrodno, možda Demetri pokazuje dijelove tijela koji ne odgovaraju njenom pretpostavljenom rodu? Moguće da Baubo ima genitalije nalik 'muškima', ili je interspolna, što na jedan drugi način objašnjava Demetrin smijeh.

Novi blog, nove avanture! S obzirom na porast trenda novih duhovnosti i neopoganizam, važno mi je nekada pisati i razmišljati izvan okvira Boga abrahamovskih religija. Što mislite, mogu li mitovi poput ovoga biti osnažujući ili nas samo šalju u jednako patrijarhalan, ali malo različitiji, religijski svijet?

bottom of page