top of page

Pitate neposlušnu teologinju

JE LI BOG ŽELJELA TRANS OSOBE?

Je li Bog željela trans osobe? Konkretno, osobe koje prolaze operaciju promjene spola? Moj nekadašnji prijatelj, inače adventist, smatrao je da ne bih trebala mijenjati svoje tijelo koje je Bog stvorila savršenim takvim kakvo jest. 
It's a tough one, ljudi.
Da, Bog je željela trans osobe, cijela kreacija je dobra, a ljudi su obdareni.e slobodnom voljom, što bi nam trebalo garantirati autonomiju u odlučivanju o vlastitom tijelu. Ako pak to vašim hiper religioznim (ne)prijateljima.cama nije dovoljno, evo nekoliko načina na koje se možete zaštititi od religijskog nasilja: 
1. Argumenti biblijskog teksta
Biblija nije skup 'uputa za korištenje', iako se nekad tako koristi od strane pojedinaca.ki/vjerskih zajednica. Adventist sedmog dana neće primiti transfuziju krvi i prije će prihavatiti patnju internalizirane transfobije nego mogućnost tranzicije temeljeći svoj stav na određenim biblijskim recima (pr. Lev 17, Psalam 139). No te paušalne prosudbe dokazuju jedino zloupotrebu teksta izvučenog van konteksta. Biblijski odlomci interpretiraju na sljedeći način: čitamo ih, odgovaramo na pitanje što  su značili za zajednicu u kojoj nastaju (egzegeza), zatim što bi mogli značiti danas (hermeneutika), odnosno nama osobno (ako nas to zanima). Preskočivši ovu jednadžbu padamo u ponor fundamentalizma.
Trans osobe nisu izričito spomenute Bibliji, stoga ne možemo znati mišljenje biblijskih urednika ili biblijskih bogova (o da) o problematici, niti možemo uspoređivati zabranu, primjerice tetoviranja (Lev 19) ili crossdresinga (Pnz 22) s kompleksnim procesima autanja, tranzicije i/ili medicinskog postupka promjene spola. Biblija nije zabilježila trans glasove i iskustva, pa nam tu ne vredi puno.  
Gotovo svi biblijski likovi su cisrodni, izuzev možda eunuha, osoba muškog spola kojima su testisi uklonjeni prije puberteta, a funkcioniraju kao 'treći rod', nonšalantno se krećući između muških i ženskih socijalnih prostora. "Ima eunuha koji su takvima od rođenja, iz utrobe majčine; ima eunuha koji su takvima učinjeni od ljudi; a ima ih koji su se sami učinili eunusima zbog kraljevstva nebeskog. Nek razumije tko može!", propovijeda Isus u Evanđelju po Mateju. Na osnovi ovih stihova testise si je medicinski dao ukloniti Origen, jedan od crkvenih otaca. Ne interpretiraju svi Bibliju jednako. 
2. Argumenti drugih vjerskih tradicija
Ne gledaju sve vjerske tradicije jednako na transrodne osobe.
Šerijat pokatkad prepoznaje pravo trans osoba na operaciju promjene spola, iako čujem da je u praksi odnos prema trans osobama unutar islama često katastrofa. Saznala sam i da se operacije promjene spola u islamskim državama nekad koriste da bi se istrijebilo gejstvo, pa trebamo ovo pravo uzeti sa velikom zadrškom i oprezom.
Rabinski judaizam i židovski zakon halaka (što je zanimljivo jer mu je jedan od autoriteta TaNaK - koji mi nazivamo Starim zavjetom) prepoznaje šest rodova: zahar (cis muškarac), nekvah (cis žena), androgin (osoba koja posjeduje fizička obilježja oba spola), tumtum (osoba čiji je spol nepoznat), ajlonit (osoba kojoj se pripisuje ženski rod pri rođenju, no od puberteta pokazuje više muških karakteristika), saris (osoba kojoj se pripisuje muški rod pri rođenju, no od puberteta pokazuje više ženskih karakteristika).
Hinduizam prepoznaje tri roda, a u 'treći rod' (tritiya-prakriti u prijevodu znači 'treća priroda') ugurao je čitav spektar rodnih identiteta i manjinskih seksualnosti - od transrodnih preko nebinarnih osoba do biseksualca.ki. Od trećerodnih osoba ne očekuje se ponašanje cis muškaraca i žena. Ponekad imaju istaknutu ulogu u religijskim ceremonijama jer im se pridaje polubožanski status (fetiš alert - budimo oprezni.e!).
Nove duhovnosti, poput neopoganizma i new agea, mogu biti uključive prema trans osobama, temeljeći svoje shvaćanje roda na drevnim mitologijama, istočnim duhovnostima i filozofijama prošlosti koje su ponudile drugačije shvaćanje roda od onog binarnog kakvog poznajemo u zapadnoj kulturi. 
3. Argumenti protestnog ateizma
Kad se povijest pisala, nama nisu dali kemijsku da dodamo svoj dio!
Protestni ateizam podsjeća nas da su pojedine vjerske tradicije izrazio toksične za sve na spektru LGBTQ+ identiteta, uključujući trans osobe i njihova iskustva. Protestni ateizam poziva nas da kažemo 'znaš što, zaboli me *choose genitalija* za to što piše u Bibliji' te napustimo osobe koje svoje znanje o trans potrebama temelje na tekstovima u kojima se transrodnost uopće ne spominje - a najmanje iz perspektive samih trans ljudi.
A to je nešto što nas definitivno ljuti. 
Koju perspektivu nalazite osnažujućom? Pišite mi!
bottom of page