top of page

Početnica

QUEER TEOLOGIJA

Nerijetko, kada se autam kao queer i feministička teologinja, zauzvrat dobijem pitanje: „to postoji?“. Yes, 'to' egzistira, i to u vrlo vibrantnoj i svježoj maniri, netipičnoj za klasične teološke diskurse. Iako je queer teologija novijeg datuma, queer identiteti, rodna varijabilnost i seksualna čežnja oduvijek su dio vjerskih tradicija. 

Queer teologija teološka je metoda nastala na temeljima queer teorije, no i feminističke, lezbijske i gej, kao i teologije oslobođenja koje joj vremenski prethode. Njen interes može biti biblijska ili pastoralna teologija, povijest crkve i tradicija, ona ne bira, dopušta si biti afirmativna, defenzivna ili nešto između. Queer teologija može koketirati s ateizmom i/ili agnosticizmom, kao i s novim duhovnostima (new age i poganizam). 

Obiteljsko stablo queer teologije.png

Pojam queer razumijemo na tri načina: 1) kao 'kišobran' pojam, 2) kao poqueerivanje i 3) kao brisanje granica.

Nadovezujući se na ova tri značenja, queer teologiju shvaćamo kao: 
1) teologiju kreiranu od strane LGBT+ zajednice za LGBT+ zajednicu. To je lezbijska, gej, bi, trans, interspolna religijska perspektiva. Fun fact - jeste li znalei da u Rijeci djeluje jedina udruga na području Hrvatske, NeprocjenjivA, koja se bavi specifičnim potrebama LGBT+ vjernikaca? 
2) teologiju koja je već i oduvijek queer.  Kad tako teologiziramo, mi izvlačimo teologiju iz ormara, p(r)okazujući je - Bogočovjek beskućnik koji živi s dvanaest frajera? Trudna djevica? Daj ajde. Mi poqueerujemo religijsku tradiciju samim svojim pogledom koji primjećuje što strejt teolozi ne mogu, ne znaju ili ne žele – mi vidimo neispričano i prešućeno, no opet tako bjelodano jasno.  
3) teologiju koja naviješta smrt sistemskog govora o Bogu. Ovdje dolazimo do političkog aktivizma, yay! Mary Daly, samoprozvanu radikalnu lezbijsku teologinju, vidim kao jednu od predstavnica s ovog spektra. Kroz svoj rad išla je oštro u rušenje institucionalnih, kulturalnih i drugih zidova, no na koncu je rekla da je 'traženje jednakosti u Crkvi jednako traženju jednakosti nebijelih osoba u Ku Klux Klanu', šaljući tako sve u * . Ako idemo prčkati po membrani tradicionalnih svjetonazora/institucija/znanosti iznutra, može nam se dogoditi da je (nehotice) probijemo i završimo na drugoj strani. 


Kakva god da je, queer teologija uvijek je radikalna, seksi, kul, inkluzivna, revolucionarna, bezgranična, duhovita. I još mnogo toga. Pišite mi što je za vas queer teologija i o kojim temama još želite čitati i učiti.

bottom of page