top of page

Herstory 

SHEELA NA GIG

Ako ste ikada susrele.i slobodno lutajuće vulve na sakralnim objektima, moguće da su to bile sheele na gig. Sheele na gig su srednjovjekovni reljefi ili figure golih žena s naglašenim genitalijama. Nalazimo ih u nizu srednjovjekovnih Europskih zemalja (12. - 16. stoljeće), najčešće na katedralama ili dvorcima. Irska ima najveći broj očuvanih sheeli na gig, pa ne čudi što su tamošnje feministkinje posegnule za njima kao novim simbolom irskog feminizma. 
Etimologija riječi dosta je nejasna, a kao mogući prijevodi fraze sheela na gig spominju se: Julija s grudima, vještica s grudima, Sheila na gunjama, kameni fetiš plodne žene, vještica ili starica, irski ženski duh, Sheela s genitalijama.

No čemu su služile i tko su zapravo bile? Izdvajam dvije teze: 1) neke znanstvenice.i vjeruju da su sheele na gig preživjele kamene uspomene na pogansku boginju plodnosti. Običaji vezani uz rituale plodnosti, kao i fizička ostavština u vidu sheeli, asimilirala se u kršćanski folklor srednjega vijeka. Tome u prilog idu dvije činjenice; izgleda da je dio reljefa bio ugrađen u ranokršćanske građevine iz prethodnog perioda (stilom su drugačije od ranokršćanske arhitekture i predatiraju je, tvrde pobornici.e ove teorije), a također postoje snažni dokazi da su se neke od sheeli koristile kao porođajno kamenje; 2) druge znanstvenice.i 
zastupaj tezu da su sheele nastale u srednjovjekovnom kršćanskom kontekstu kao zaštita od zla. Zato su se i stavljale na prozore te iznad vrata! Ova hipoteza se povezuje i s folklornim dokazima o anasyrmi - ženskom podizanju suknje i flešanju genitalija - običaju koji postoji od antičke Grčke, a vežemo ga uz humor, religijske rituale i mmm erotske tendencije. 
Postoji i treća teza koja vidi sheele na gig kao upozorenje na žensku seksualnost, opasnu i nepoželjnu, no njoj neću dati previše prostora jer je lejm i očita, uzimajući u obzir generalni heteroseksistički mentalitet. 
Koja teza vam se više sviđa? Svakako, neizbrisiv krik u kamenu urezane vulve nešto je što se rijetko povezuje sa servilnim i ćudorednim srednjim vijekom. Pišite mi!
bottom of page